Polski: Cecha probiercza srebra na spince do k...
(Photo credit: Wikipedia)

Srebro je tista kovina, ki je uporabna povsod, tako v medicini, fotovoltaiki, elektroniki, zlatarstvu, kot tudi dobra naložba za prihodnost. Pravijo, da v srebro investirajo tisti, ki nimajo dovolj sredstev za investicije v naložbeno zlato, vendar to ni čisto res.

Osnova dobrih naložb je razpršenost, kar lahko prenesemo tudi na plemenite kovine. Kar pomeni, da je pametno nekaj sredstev nameniti tako nakupu zlata, kot tudi nakupu srebra. Predvsem v zadnjem času je nakup naložbenega srebra v porastu, tudi gibanje cene srebra gre glede na grafe navzgor. Kar je povsem logično, glede na to, da so znana nahajališča srebra, kljub temu, da ga je v zemlji več kot zlata, že skoraj izpraznjena in da napovedujejo, da ga je dovolj le še za nadaljnjih nekaj let. Tudi povpraševanje po srebru, ravno zaradi njegove vsesplošne uporabnosti, že kar nekaj časa presega ponudbo. Če povemo drugače: letno se porabi več srebra kot se ga izkoplje.

Cena za 1000g srebra je namreč že presegla 1000€, mejo 1€ za 1g srebra pa je presegla 21. aprila 2011. V tistem času je vrednost srebra v enem četrtletju poskočila kar za 45%. Gibanje cene srebra se je nato malce umirilo, vendar še vedno narašča, le počasneje. Glede na napovedi koliko srebra bo potrebnega za vso tehnologijo prihodnosti je precej realno domnevati, da bo na daljši rok cena srebra le še naraščala in ne padala, zato je morda priporočljivo razmišljati o nakupu naložbenega srebra ali srebrnikov dokler so le-te naložbe še relativno poceni.

Slaba stran vlaganja premoženja v srebro glede na vlaganje v zlato je predvsem v tem, da je zlato ob nakupu oproščeno plačila davka na dodano vrednost, kar pa srebro ni. Je pa tudi srebro DDV-ja oproščeno ob prodaji, povsem pa se ga lahko izognemo tako, da ga kupimo in hranimo v Švici. Pri tem načinu pa je treba biti pozoren predvsem na zanesljivost ponudnikov, kar pa se v današnjem času precej hitro in enostavno preveri.

Enhanced by Zemanta

Leave a Reply

Your email address will not be published.