Cene zlata na borzi

October 16, 2012 Posted by Urednik

English: Phillippine stock market board

(Photo credit: Wikipedia)

Veliko svetovalcev vam bo pred samim odkupom zlata svetovalo, kako pravilno vložiti. Potrebno se je zavedati, da je vložek v zlato dolgoročna naložba, ki se bo obrestovala šele skozi čas. Pred vsakim nakupom zlata pa se morate zaradi tega odločiti, kaj želite z nakupom doseči. Zlato je najbolj dragocena žlahtna kovina na trgu, ki je že tisočletja unovčljiva povsod po svetu.

Kakšne so torej cene zlata na borzi?

Borza kaže, da se cene zlata neprestano spreminjajo in za primerjavo lahko povemo, da bo za unčo zlata v letu 2000 dobili 285 evrov. Februarja leta 2010 je bila unča zlata vredna že kar 850 evrov. S tem bi se lahko strinjali, da so vsi, ki so vložili denar v zlato, pridobili kar 2,87 kratni vložek. Pomembno je tudi vedeti, da se pri nakupu zlata ne plača davka na dodano vrednost in zaradi tega so odkupne cene izjemno podobne nakupni ceni. Za lažjo predstavo vam povemo tudi, da si lahko leta 1979 z unčo zlata kupil zakonsko posteljo. Danes si lahko za unčo zlata brez težav kupite udobno zakonsko posteljo. Cene zlata torej skozi vso zgodovino niso padle.

In kaj strokovnjaki napovedujejo v prihodnosti?

Cene zlata na borzi se danes merijo v dnevnih, 5-dnevnih, mesečnih, letnih, petletnih ter več desetletnih intervalih. Predstavljajo ceno tako v evrih, kot tudi v dolarjih. V zadnjih petih letih je bilo nekakšno nihanje, vendar se je krivulja cen zlata vedno gibala navzgor. To pomeni, da vrednost zlata neprestano raste. Vsekakor pa je za prihodnost pomembno dejstvo, da zlato kupujete takrat, kot raste in prodajate takrat, ko pada. Vsak strokovnjak pa vam bo za prihodnost svetoval, da je nakup zlata po borznih cenah dolgoročen vložek in nikakor ni namenjen za razne špekulacije. Takrat zlato ne bo prinašalo nikakršnega donosa. Naložbeno zlato je torej potrebno kupovati previdno in premišljeno.

Enhanced by Zemanta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *