Zanimive izdaje zlatnikov

February 19, 2013 Posted by Urednik

American buffalo proof vertical edit

(Photo credit: Wikipedia)

Ljudje že od nekdaj trgujemo z različnimi stvarmi. V preteklosti so bili zlati in srebrni kovanci namenjeni namesto današnjega denarja. Sicer se danes tudi ‘trguje’ z zlatom in srebrom, vendar zaradi prihrankov oziroma investicije. Poznamo zlate palice, ki jih lahko kupimo v različnih velikostih ter različne naložbene kovance. Seveda pa lahko na trgu kupimo tudi razne zanimive izdaje zlatnikov. Zlati kovanci se vse od leta 560 pred našim štetjem uporabljajo kot zakonito plačilno sredstvo. Zaradi tega so danes za zasebne vlagatelje izjemno zanimiv, varen in enostaven način naložbe denarja.

Zlato ima že od nekdaj visoko vrednost, zlati kovanci pa imajo tudi zgodovinsko vrednost. V širšem pomenu se investicijski zlatniki kupujejo brez nominalne vrednosti. Nekateri najbolj znani zlatniki so Ameriški zlati bizon, Ameriški zlati orel, Avstralsko zlato zrno, Južnoafriški Krugerrand, Avstrijski dukat, Kanadski javorov list, Kitajski zlati panda, Dunajski filharmonik, Francoskih 20 zlatih frankov (Galski petelin), Francoskih 20 zlatih frankov (Angel), Avstrijskih 100 kron (novi kov) in Švicarskih 20 zlatih frankov (Vreneli).

Kovanci iz preteklega obdobja so postali danes vredni naložbeni kovanci, ki jih zbirajo tudi sami numizmatiki. Nekatere zanimive izdaje zlatnikov imajo naložbeno vrednost, druge pa tudi numizmatično vrednost. Seveda smo danes povsod po svetu priča, da se različni zanimivi zlatniki prodajajo za veliko denarja. Še vedno v današnjem času arheologi odkrivajo različne zlatnike, ki imajo tako zgodovinsko kot tudi investicijsko vrednost. Četa 2010 so namreč v Izraelu odkrili predhodnika sodobnim zlatnikov, starega več kot 2000 let. Vrednost takšnega zlatnika je lahko le uganka, saj so ga skovali že v času egiptovske Aleksandrije vladavine Ptolomeja V. kar 191 pred našim štetjem.

Zanimivih izdaj zlatnikov gotovo ne manjka. Poznala jih je naša zgodovina in poznamo jih še danes. Vrednost je odvisna od starosti, načina izdaje ter čistosti zlata in teže. Seveda je potrebno paziti tudi na to, da kovanci niso ponaredki oziroma da vsebujejo čisto zlato. Zlatnik je namreč hranilec vrednosti vašega denarja, kar se vam bo v prihodnosti gotovo obrestovalo. Zanimive izdaje so redke, vendar zelo cenjene. Izberite pravi zlatnik in vanj naložite denar – le tako boste ohranili vrednost vašega denarja in postali ponosen lastnik zanimive izdaje zlatnika.

Enhanced by Zemanta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *